İçeriğe geç

Avşarlar Çerkes Mi

Avşarların kökeni nedir?

Anadolu’nun kadim topluluklarından biri olan Avşarların kökenleri antik kaynaklara göre Orta Asya bozkırlarına kadar uzanmaktadır. 24 Türk kabilesinden biridir. Bu kabilenin Oğuzların Bozok kolundan Yıldız Han’ın dört oğlunun en büyüğü olan Avşar’ın soyundan geldiği bilinmektedir.

Avşarlar hangi Türk boyundan?

Bu boyların Bozoklar kolundan (sağ kolu) Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar’ın soyundandır.

Çerkesler hangi Türk boyundan?

Günümüzde Kafkasya’da yaşayan Çerkeslerin çoğunluğunu Doğu Çerkesleri’ne bağlı Kabardeyler ile Batı Çerkesleri’ne bağlı Bjeduğ ve Çemguy boyları oluştururken, Kafkasya dışı diasporada yaşayanlar ise Batı Çerkesleri’ne bağlı Abzeh ve Şapsığ gibi boylardan oluşmaktadır.

Avşarlar alevi mi?

Sivas Alevilerinin büyük çoğunluğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi farklı aşiretlerden oluşmaktadır.

Avşarlar Yörük mü?

Selçuklu devletinde önemli bir yer işgal eden Avşarların çoğunluğu Yunan yönetimine geçiş döneminde yerleşik hayata geçerken, bazı Avşar kabileleri Halep’e göç ederek Yörük yaşam tarzını sürdürdüler. Bu nedenle bu Türkmenlere göçebe de denmektedir.

Avşarların atası kimdir?

Avşar kabilesi (Afşar), Oğuz Kağan destanına göre Oğuzların 24 kabilesinden biri ve Kaşgarlı Mahmud’a göre Divan-ı Lugati’t-Türk’te anlatılan Oğuz kabilelerinin altıncısıdır. Bu kabilelerin Bozoklar kolundan olan Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın dört oğlunun en büyüğü olan Afşar’ın soyundan gelmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk Avşar mı?

Cumhuriyetimizin kurucusu, savaş meydanlarının kahramanı ve büyük devlet adamı Atatürk’ün ailesi aslen Karamanlıdır. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı’nın Karaman Beyliği’ni ortadan kaldırıp halkını sürgün ettiği yıllarda Karaman’ın Taşkale köyünden Rumeli’ye göç eden Yörük aşiretlerine mensupturlar.

Kayseri avşarları alevi mi?

Karpınar, Kayseri ilinin Sarıoğlan ilçesinde bir ilçedir. Bu köyde yaşayan insanlar, 18. yüzyılda Suriye’deki Halep’in kuzeyinden gelip bu bölgelere yerleşen Buçak Türkmen Avşarlı aşiretleridir. Bu bölgede dört tane daha Buçak Türkmen Avşar köyü vardır. Bu köylerin hepsi Alevidir.

Afşar Devleti Türk mü?

Bkz: Faruk Sümer, “İran’da Hüküm Süren Bir Türk Hanedanı Olan Afşarlar”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, s. 41, İstanbul 1986, s.

Çerkesler hangi ırktan gelir?

Çerkesler Kafkasya’nın yerli halkı olarak kabul edilir ve komşu Kafkas halklarıyla aile bağları vardır. Günümüz Çerkeslerinin ataları Sind-Meot kabileleri olarak bilinir. Arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular Sind-Meot kabilelerinin Kafkasya’nın yerli halkı olduğunu göstermektedir.

Çerkeslerin soyu nereden gelir?

Kuzey Kafkasya’nın yerli halklarından biri olan ve Adıge[1] topluluklarından oluşan Çerkeslerin Kafkasya’daki varlığı, Milattan önceki zamanlara kadar uzanmaktadır. Çerkesler adının, antik çağlarda Çerkesya’da yaşayan Kerketler (Cercetae) adından türediği düşünülmektedir [2].

Çerkeslerin anavatanı neresidir?

Çerkesler Kafkasya’nın en eski topluluklarından biridir. Yüzyıllar boyunca yüksek dağların etrafındaki bölgede yerli halk olarak yaşadılar. Ancak 1864’te Rus İmparatorluğu birçok kişinin anavatanlarını terk etmesine ve bir diaspora oluşmasına neden oldu. Yüz binlerce Çerkes bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu’na göç etti.

Hangi Türk soyundan geliyorum?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Afşarlar nereli?

Afşarlar, Dede Korkut destanlarında Oğuz bölgesi olarak adlandırılan Orta Asya’da, Sir Derya bölgesinde yaşamışlardır. Huzistan ve Horasan üzerinden büyük bir göçle Azerbaycan’a gelmişler, bir kısmı da Irak ve Suriye üzerinden Anadolu’ya ulaşarak İran, Irak, Suriye ve Afganistan’a yayılmışlardır.

Salur Boyu hangi devleti kurdu?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Konya’nın oğuz boyu hangi?

Yazır Kabilesi: Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çorum, Denizli, Edirne, Eskisehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Sivas gibi farklı illerde Yazır boyları bulunmaktadır. Döğer Aşireti: Döğer aşiretleri Bolu, Afyon, Burdur, Diyarbakır, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Muğla, Sivas ve Urfa illerinde yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir