El koymaya itiraz nereye yapılır?
Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda Müsadere; Bir suç şüphesi üzerine devletin bir mala geçici olarak el koymasıdır. Karşılık gelen karar ihtiyati bir karardır. Müsadere kararı genellikle sulh ceza mahkemesi tarafından verilir.
El koyma kararı nasıl kalkar?
Yargı kararı olmaksızın yapılan bir el koyma, 24 saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulmalıdır. Hâkim, el koymadan itibaren 48 saat içinde kararını açıklar; aksi takdirde el koyma kendiliğinden kalkar. El koyma, suçtan zarar gören mağdura derhal tebliğ edilir.
Karara itiraz dilekçesi nereye verilir?
Temyiz, kararı veren mahkemeye bir dilekçe sunularak veya kayıtlara geçirilmesi kaydıyla katibe bir beyanda bulunularak yapılabilir. Temyiz dilekçesinde kararın neden bozulmasını istediğiniz açıkça belirtilmelidir.
Mahkeme kararına itiraz nereden yapılır?
İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).
15 günlük itiraz süresi ne zaman başlar?
Trafik cezalarına itiraz süresi, cezanın ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar. İtiraz süresi 15 gündür (Yönetmelik md. 16/1). Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilmeyen trafik cezaları kesinleşir ve bağlayıcı hale gelir.
Savcı el koyma kararı verebilir mi?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
Mal varlığına el konulursa ne olur?
Öncelikle CMK 131/2’ye bakarsak; “128 inci madde hükümlerine göre elkonulan eşya veya diğer varlıklar, suçtan zarar gören kişiye ait ise sahibine iade edilir.” hükmü yer almaktadır. Artık delil olarak bunlara ihtiyaç kalmamıştır.
El konulan eşya nasıl geri alınır?
Eşyadan delil elde edilemiyorsa veya gerekli delil bulunmuyorsa eşya suçun işlendiğine dair delil olarak kullanılamaz. El konulan eşyanın iadesi için yapılacak işlem, el konulan eşyanın sahibinin Cumhuriyet savcılığına veya mahkemeye başvurmasıdır.
El koyma kararı satışa engel mi?
Sonuç olarak haciz kararı aracın müsaderesine veya haciz kararının iptaline yol açar. Araca haciz kararı verilirse aracın özel mülkiyeti sona erer. Bu nedenle icra dairesinin satışı engellemesi yasaldır.
Kesinleşen karara itiraz edilir mi?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, bölge mahkemesi başsavcısı, resen veya talep üzerine, kararın daireye tebliğ edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde itiraz edebilir.
Karara çıkmış dosya itiraz edilir mi?
Karar metni davacı ve davalıya resmi olarak tebliğ edilir. Bu süre içerisinde etkilenenler karara itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz ve itiraz prosedürü: Taraflar kararın tebliğinden itibaren belirli bir süre içerisinde itirazda bulunabilirler. Normalde bu süre 15 gün ile 1 ay arasında değişmektedir.
Karara itiraz süresi kaç gün?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya zabıt kâtibine beyanda bulunarak ve bu beyan tutanağa geçirilerek itiraz edilebilir.
İtiraz dilekçesi kaç günde sonuçlanır?
İtiraz halinde, tutuklama kararını veren mahkeme, ya 3 gün içinde bu kararını düzeltir ya da itirazın yapıldığı tarihten itibaren 3 gün içinde bu kararı kaldırmaz (tutuklama kararının devamına karar vermez) ise, en geç 3. günün sonunda itirazı kendiliğinden üst yargı merciine gönderir. (CMK…
İdare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı bulunmamaktadır. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6/3. maddesine göre, bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına nasıl itiraz edilir?
Hukuka aykırı kesinleşmiş mahkeme kararına karşı itiraz hakkının kullanılabilmesi için, hukuki sebeplerin de belirtilmesi suretiyle Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulması gerekmektedir.
Sulh ceza hâkimliğine itiraz nereye yapılır?
Sulh Ceza Mahkemesinin temyiz kararlarına karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 7 gün içinde Asliye Ceza Mahkemesine dilekçe ile itiraz edilebilir. İtiraz, belirli olay hakkında açık ve anlaşılır bilgiler içermelidir.
E itiraz ücreti ne kadar?
e-İtiraz Modülü üzerinden (15 Mart 2024 tarihine kadar kimlik numaraları ile KDV dahil 30 (otuz) TL, 15 Mart 2024 tarihinden itibaren ise KDV dahil 50 (elli) TL itiraz ücreti ödenerek) itiraz edebilirler.
Savcılık tarafından el konulan telefon nasıl geri alınır?
Telefonun iadesini almak için Cumhuriyet Savcılığına yazılı bir talepte bulunulması gerekir. Talepte, telefonun Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiği tarih ve referans numarası belirtilmelidir. Cumhuriyet Savcılığı talebi inceledikten sonra, telefonun alınabileceği yer ve saati size bildirecektir.
İtiraz dilekçesi kaç günde sonuçlanır?
İtiraz halinde, tutuklama kararını veren mahkeme, ya 3 gün içinde bu kararını düzeltir ya da itirazın yapıldığı tarihten itibaren 3 gün içinde bu kararı kaldırmaz (tutuklama kararının devamına karar vermez) ise, en geç 3. günün sonunda itirazı kendiliğinden üst yargı merciine gönderir. (CMK…