Kavşaklara yaklaşırken neler yapılmalıdır?
Kontrolsüz bir kavşağa yaklaşan araçlar dikkatli bir şekilde fren yapmalı ve sürücülere yol vermelidir. Kontrolsüz bir kavşakta aşağıdaki geçiş hakkı kuralları geçerlidir: Tüm sürücüler geçiş hakkı olan araçlara yol vermelidir. Motorsuz araçlar motorlu araçlara yol vermelidir.
Kavşakta geçiş hakkı sıralaması nasıl olur?
Kontrolsüz bir kavşakta, sağdaki araçlar yol vermelidir. Kontrolsüz bir kavşakta, dönen araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Dönüş yönü ne olursa olsun, traktörler, kamyonlar ve inşaat makineleri gibi araçlar diğer motorlu araçlara göre önceliğe sahip olmalıdır.
Kavşağa hangi vitesle girilir?
Kontrolsüz kavşaklarda dururuz, önce geçiş hakkı olan araçlara (ana yoldan gelenlere) yol veririz, bu araçlar geçtikten sonra vitesi 1’e alırız ve sağa dönüşler için “DAR VİRAJ”, sola dönüşler için “GENİŞ VİRAJ” yaparız. Dururken her zaman önce debriyaja sonra frene basmalıyız.
Döner kavşak nasıl geçilir?
Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip eder ve yalnızca çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Çıkışlarına yaklaştıklarında sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler için de). Kavşağı terk eden araç hızına göre sağ şeride veya başka bir şeride geçer.
Kavşağa girerken hangi sinyal?
MODERN ROUNDINGS’İN TEMEL İŞLEVİ Hızınızı azaltın. Kavşağa sağ şeritten girin. Yaklaşırken sağa dönmek için sinyal verin.
Kavşağa yaklaşırken hız azaltılır mı?
Hızın azaltılması gereken yerler; Kavşaklara yaklaşırken, virajlara girerken, tepelere yaklaşırken, virajlı yollarda seyrederken, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, tünellere yaklaşırken, dar köprü ve menfezlere girerken, demir yolu geçitlerine yaklaşırken hızınızı azaltmalısınız.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşırken sürücünün ne yapması doğru olur?
Kontrolsüz kavşaklarda, sağdaki araçlara öncelik verilmelidir. Motorsuz araç sürücüleri, LTT ve inşaat makinesi sürücüleri motorlu araçlara yol vermelidir. Yan yoldan gelen sürücüler ana yoldaki araçlara yol vermelidir.
Yokuş çıkana mı yol verilir inene mi?
Yokuş yukarı gidenlere mi yoksa yokuş aşağı gidenlere mi yol vermeli? Karayolu trafiğinde yokuş aşağı giden araç, yokuş yukarı giden araca yol vermek zorundadır.
Kavşakta ilk geçiş hakkı kimin?
Kavşaktaki araçlar, kavşağa yeni giren araçlara göre geçiş hakkına sahiptir. Yani kavşağa yeni giriyorsanız, kavşaktaki bisikletliler de dahil olmak üzere tüm araçlara geçiş hakkı vermelisiniz.
Araba kullanırken dönüşlerde debriyaja basılır mı?
Viraj alırken aracınızın viraj hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızı debriyaj pedalından çektiğinizden emin olun. Debriyaj pedalını yalnızca aracı çalıştırmak, vites değiştirmek ve durmadan önce aracın stop etmesini önlemek için kullanın.
U dönüşü hangi vitesle yapılır?
1- Vites kolu (D) konumundayken sola doğru U dönüşü yapılır. 2- Aracınıza yolun sağ tarafından yaklaşın ve U dönüşü yapın. Yolu kontrol edin, direksiyonu tamamen sola çevirin ve freni bırakarak dönmeye başlayın.
L parktan çıkarken hangi sinyal verilir?
L park yerine sinyal verirken, aracın sağ tekerlekleri yol çizgisi üzerinde veya sol tarafta olacak şekilde aracı kaldırım çizgisine hizalayarak durunuz.
Kavşakta geçiş hakkı sıralaması nasıl olmalıdır?
Motorlu taşıtlar sağdan gelen diğer taşıtlara göre avantajlıdır. Motorlu olmayan taşıtlara her zaman motorlu taşıtlara göre öncelik verilmelidir. Döner kavşağa gelen sürücüler kavşaktaki araçlara yol vermelidir. Bir mülkten çıkan araçlar da ana yoldan gelen araçlara yol vermelidir.
Dönel kavşaktan dönerken debriyaja basılır mı?
Virajlarda debriyajı kullanmazsanız aracın kontrolünü kaybedersiniz.
Akıllı kavşak nedir?
Akıllı kavşak sistemleri, akıllı şehirlerdeki sinyalli kavşaklarda araç sayım kameraları veya sensörleri kullanılarak, her yöndeki araç yoğunluğunun kaydedilmesi ve kavşağın her yönü için ayrı ayrı tahsis edilecek sürelerin dinamik olarak değiştirilmesini sağlayan sistemlerdir.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşırken sürücünün ne yapması doğru olur?
Kontrolsüz kavşaklarda, sağdaki araçlara öncelik verilmelidir. Motorsuz araç sürücüleri, LTT ve inşaat makinesi sürücüleri motorlu araçlara yol vermelidir. Yan yoldan gelen sürücüler ana yoldaki araçlara yol vermelidir.
Kavşaklara yaklaşırken kaç metre kala şerit değiştirmek gerekir?
8- Kavşaklara yaklaşırken, yerleşim yerlerinde şerit değiştirmek yasaktır. 30. Yerleşim yerleri dışında, 150 metre yarıçap içinde ve kavşaklarda. 9- Aracın cinsine ve hızına uygun olmayan şeritte seyretmek yasaktır. 10- Sinyal vermeden şerit değiştirmek yasaktır.
Yeni kavşak dönemeç ve tepe üstlerine yaklaşırken gelişlerini nasıl haber vermek zorundadır?
Geceleyin, geleceği belirsiz kavşaklara, virajlara ve tepelere yaklaşıldığında sürücüler, kısa ve uzun farlarını sırayla yakarak geldiklerini bildirmek zorundadırlar.
Dönel kavşakta ilk geçiş hakkını hangi araç kullanmalıdır?
Döner kavşağa gelen sürücüler, kavşaktaki araçlara yol vermelidir. Bir mülkten çıkan araçlar da ana yoldan gelen araçlara yol vermelidir. Aksi belirtilmediği sürece, raylarda seyreden araçlar tüm kavşaklarda geçiş hakkına sahiptir.