İçeriğe geç

Tdk Istanbullu Nasıl Yazılır

Ankaralı İstanbullu nasıl yazılır?

TDK’ya göre Ankaralı kelimesinin doğru yazımı “Ankaralı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

İstanbullusun nasıl yazılır?

İSTANBUL KELİMESİNİN ANLAMI İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim yaratır ve isimle birleşen bu ek, bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla “from Istanbul”, “from Istanbul”, “from Istanbul” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanım “Istanbullu” olmalıdır.

İstanbul’a nasıl ayrılır?

Uygun isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla “İstanbula” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım İstanbul’dan sonra olmalıdır.

İstanbul’da derken da ayrı mı?

İSTANBUL’DAKİ KELİMENİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır, örneğin İstanbul’da. Doğru kullanımı İstanbul’da olmalıdır.

İstanbullu nasıl yazılır TDK?

İstanbullu kelimesi “İstanbul şehrinde doğmuş” anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbullu olarak yazıldığı da görülebilir. Ancak kelimenin doğru yazımı “İstanbullu”dur.

Li eki ayrılır mı?

Özel isimlere eklenen iyelik, hal ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

İstanbullu özel isim mi?

Coğrafi bölge, yerleşim yeri, kıta, ülke; sokak, cadde, mahalle vb. adları. Özel isimdir ve hem adın hem de varsa yer türünün (bölge, yol, cadde vb.) ilk harfi büyük yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Bala, İrlanda, İstiklal Caddesi vb.

İstanbulumuz nasıl yazılır TDK?

İSTANBULUMUZ KELİMESİNİN ANLAMI Türk milleti denildiğinde, aynı inançtan (Müslüman) ve Türkmen soyundan gelen bir topluluk anlaşılır. Bu kelime sıklıkla “Bizim İstanbul” veya “Bizim İstanbul” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı bizim İstanbul şeklinde olmalıdır.

Güzel İstanbulum nasıl yazılır?

Özel isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla İstanbul’umuz olarak yazılır.

İstanbul’u nasıl yazılır TDK?

13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Özel isimlere eklenen ciğim eki nasıl yazılır TDK?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

İstanbul hecelerine nasıl ayrılır TDK?

Örneğin, İSTANBUL kelimesi satır sonuna sığmıyorsa, kelime İSTANBUL’–UN şeklinde ayrılır, İSTANBUL’–UN şeklinde ayrılmaz.

Dayım dayım nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.

Da eki nerelerde ayrı yazılır?

da / bağlacı da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelin geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim?

De’nin yazımı nasıl ayırt edilir?

“de” bağlacının yazımı “de” bağlacı ayrı bir sözcük olduğundan, her zaman ayrı yazılır. Durum eki “de” ile karıştırılmamalıdır. Ayırma yöntemi, cümledeki “de”yi çıkarmaktır. Cümlenin yapısında bir düzensizlik yoksa, “de” bir bağlaçtır. Eğer öyleyse, “also”nun durum ekidir.

Şehirlere gelen li eki ayrılır mı?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Ankaralı eki nasıl yazılır?

Özel isimler için ekler yan yana yazılır. Bu kelime sıklıkla Ankaraliler, Ankaraliler şeklinde yanlış yazılır.

Özel isimlere gelen li eki nasıl yazılır?

İstanbulluların beni tanıması normaldir. Özel isimlere “aile, ev, soy, köken” anlamını katan “-ler, –gil” ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Ayşeler yarın buraya gelecek. Bu yaz tatile Buğrag’a gideceğiz.

Şehir isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?

Şehir ve ülke adları için türetilmiş ekler bir kesme işaretiyle ayrılır. – Bu yaz Londra’ya seyahat etmeyi gerçekten dört gözle bekliyorum. – Babam her yıl birkaç kez Bursa’ya gider. Özel hayvan adlarına türetilmiş bir ek eklendiğinde kesme işareti kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir