İçeriğe geç

Bilgi Edinme Ne Demek

Bilgi edinme başvurusu nasıl yapılır?

Madde 9 – Gerçek kişilerin bilgi edinme talebi; Dilekçe, talep edilen bilgi veya belgelerin bulunduğu kurum ve kuruluşa, başvurucunun adı ve soyadı, imzası, yerleşim yeri veya iş adresini içeren bir dilekçe ile yapılır.

Bilgi edinme süresi kaç gün?

Dilekçede bilgi edinme dışında başka talepler de yer alıyorsa, dilekçe çoğaltılacak ve konuya göre Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun uyarınca işleme alınacaktır. Bu durumlarda başvuru sahibi en geç 15 iş günü içinde bilgilendirilecektir.

Bilgi edinme yolları nelerdir?

Bilgi edinme yolları: bireysel deneyimler.

Bilgi edinme hakkı nedir vikipedi?

Bilgi edinme ve hukuk özgürlüğü Bireyler, doğrudan kendilerini ilgilendirsin veya ilgilendirmesin, ilgilendikleri bilgileri devletten veya kurum ve kuruluşlardan edinme hakkına sahiptir. Başka bir deyişle, bilgi edinme özgürlüğü aynı zamanda devletten ve kamu kurumlarından bilgiye erişim hakkı anlamına gelir.

Bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?

Madde 4 – Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, talep ettikleri bilginin kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olması ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde bu Kanun hükümlerinden yararlanır.

Cimer bilgi edinme kaç gün sürer?

TALEBİME NE KADAR SÜREDE CEVAP ALABİLİRİM? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan talep ve şikâyetlerin cevap süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan taleplerin cevap süresi 15 iş günüdür.

Bilgi edinmeye başvuran kişiye kaç gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur?

Bu şekilde yapılan başvurular için yetkili idari makam, başvuru sahiplerine en geç otuz gün içinde yapılan işlemin aşaması veya sonucu hakkında gerekçeli bir cevap verecektir. İşlem devam ederse, sonucu hakkında ek bilgi sağlanacaktır.

Bilgi edinme hakkı ne zaman?

Bilgi Edinme Hakkı KanunuBölgesel kapsamTürkiyeKanun numarası4982Kabul tarihi9 Ekim 2003Yürürlüğe girme tarihi24 Nisan 20041 satır daha

Bilgi edinme haklarının istisnaları nelerdir?

Madde 32 – Kişinin kabul ettiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği çerçevesinde, açıklanması kişinin sağlık bilgilerine, özel ve aile hayatına, şeref ve onuruna, mesleki hayatına ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak nitelikteki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır.

Bilgi edinmenin sonuçları nelerdir?

Bilgi edinme hakkı, bireylerin görevleri kapsamında devlet kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan bilgilere erişim hakkıdır. Vatandaşlar, kendileriyle doğrudan bir bağlantısı olsun veya olmasın, kendilerini ilgilendiren tüm bilgilere ulaşabilirler. Bu şekilde kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.

Bilgi edinme kaynakları nelerdir?

Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplandırabiliriz: kitaplar, dergiler, referans kitapları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve World Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca DVD, CD ve mikrofilm gibi kaynaklar da vardır.

Bilgi edinme yolları nelerdir din?

İslam’a Göre Bilgi Kaynakları Kuran-ı Kerim, akıl, vahiy ve duyuları bilgi kaynakları olarak zikreder. Dini sorumluluğun ilk şartı akla sahip olmaktır. Zihnin işlevi; duyular aracılığıyla elde edilen veriler arasında bağlantı kurmak, sonuçlar çıkarmak ve böylece sistematik bilgiye ulaşmaktır.

Bilgi edinme hakkı için nereye başvurulur?

Valilik ve kaymakamlıklarda bulunan bilgi edinme büroları, merkez teşkilatını ilgilendiren konularda kendilerine yapılan başvuruları ilgili idareye iletir ve durumu başvuru sahibine bildirir. Başka bir kanuna göre yapıldığı belirtilmeyen başvurular, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılmış sayılır.

Bilgi edinme kurulu kaç günde sonuçlanır?

Kurul, otuz iş günü içinde konuya ilişkin kararını verir. Odaya yapılan itiraz, başvurucunun idari mahkemelere başvurma süresini durdurur. Başvurucunun Kurula başvurması üzerine Kurul, başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluştan her türlü bilgi veya belgeyi talep edebilir.

Bilgi edinme kurulunu kim seçer?

Kurul; bir üye Yargıtay ve Danıştay Genel Kurulları tarafından gösterilecek ikişer adaydan, bir üye ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanında profesör veya doçent unvanına sahip kişilerden, bir üye ise Türkiye Barolar Birliği Baro Başkanlığına seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir.

Bilgi edinme kuruluna nasıl başvurulur?

Bilgi Değerlendirme Kurulu olarak e-devlet üzerinden başvuru işlemlerini almaya başladık. Ayrıca web sitemizden de başvuru yapabilirsiniz. BEDK ve Konya Valiliği işbirliğiyle “Bilgi Edinme Hukuku Hizmet İçi Eğitim Programı” düzenlendi.

Bilgi edinmeye başvuran kişiye kaç gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur?

Bu şekilde yapılan başvurular için yetkili idari makam, başvuru sahiplerine en geç otuz gün içinde, yapılan işlemin aşamasını veya sonucunu açıklayarak yanıt verecektir. İşlem devam ederse, sonucuyla ilgili ek bilgi sağlanacaktır.

Bilgi Edinme Kurulu üyeleri nasıl seçilir?

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanan 9 üyeden oluşur.

Bilgi edinme istemi reddedilen başvuru sahibi nereye başvurur?

Başvurusu reddedilmiş sayılan başvuru sahibi, bu tarihten itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yazılı olarak itiraz edebilir. Kurul, konuyla ilgili kararını 30 iş günü içinde verir. Kurula yapılan itiraz, başvuru sahibinin idari mahkemelere başvurma süresini keser.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Mature Escort