Balıklıgöl neden kutsal?
Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşmiş ve her yer güllük gülistanlık olmuştur. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlarda ve Mevlid ve Kandil gecelerinde en fazla ziyaretçi sayısına ulaşır.
Balıklıgöl Hikayesi Kuran’da geçiyor mu?
Bu olaya dair Kur’an’da ve hadis kitaplarında herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.
Balıklıgöl hangi ayette geçiyor?
Allah ateşe emreder: “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet 69). Rivayete göre; ateş suya, odun da balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in selametle düştüğü yerde bu göl oluşur ve çevresi gül bahçesine döner.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
Başka bir rivayete göre; Söğütlü köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıkları askerlerine yedirmiş. Ancak bütün askerler bir iki gün içinde ölmüş. Bir rivayete göre ise bu balıklardan bazıları yeşil sarıklı asker olmuş ve savaşa gitmiş.
Balıklıgöl’ün sırrı nedir?
Ateş suya dönüşür, gözyaşı gölü. Efsaneye göre Hz. İbrahim büyük ateşe düştüğü gibi ateş suya dönüşür ve içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e giden herkes gölde yüzen balıkların sırtlarında siyah noktalar olduğunu fark edecektir.
Balıklıgöl’de kimin mezarı var?
Her dinden, ülkeden ve şehirden insanlar yılın herhangi bir zamanında bu mağarayı ziyaret ediyor. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında, dönemin din alimi Beddiüzaman Said Nursi’nin vefatından sonra ilk kez gömüldüğü türbe bulunmaktadır. Balıklıgöl, Şanlıurfa’da turistik bir cazibe merkezidir.
Balıklıgöl’ün balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.
Hz. İbrahim Ateşe neden atıldı?
Dönemin siyasi otoritesi olan Nimrod’un baskı ve zulmüne rağmen Hz. İbrahim inandığı kutsal değerlerden asla taviz vermemiştir. Bu durum onun ateşe atılmasına sebep olmuştur.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Kuranda geçen cumartesi yasağı nedir?
Hz. Musa, Sina Dağı’ndayken Allah, kendisine cumartesi gününü (Sebt gününü) kendisi ile İsrailoğulları arasında “kuşaklar boyunca sürecek bir işaret” olarak kutsal bir gün olarak belirlediğini ve o günkü işini kesinlikle yasakladığını ve bu yasağın sonsuza dek sürmesini emrettiğini bildirdi.
Hz İbrahim Ateşe atılması Kur’an’da geçiyor mu?
Son olarak putperest hükümet Hz. İbrahim’i ateşe atarak cezalandırmaya çalışır (el-Enbiyâ 21/68; el-Ankebût 29/24). Ancak Allah: “Ey ateş, İbrahim’e serinlik ve esenlik ol!” buyurmuştur. Onun emriyle ateş Hz. İbrahim’i yakmaz (el-Enbiyâ 21/68-70). Çoğu tarihî ve tefsir kaynaklarında Hz.
Cumartesi balık yasağı hangi peygambere ait?
Hz. Musa, İsrailoğullarına Cuma gününü ibadete ayırmalarını emretti, ancak çoğu uymadı. Sonuç olarak Allah, onlara Cumartesi günü balık tutmayı yasakladı. Çeşitli hilelerle bu yasağı çiğneyerek itaatsizliklerine devam ettiler.
Balıklıgöl olayı nedir?
Peygamberler şehri Şanlıurfa denildiğinde akla ilk gelen, birçok efsaneyle çevrili Balıklıgöl’dür. Balıklıgöl’ü bu kadar özel kılan hikaye, kökeni etrafında dönmektedir. Her mevsim milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Balıklı Göl, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak anlatılır.
Balıklıgöl hikayesi hangi peygambere aittir?
Balıklıgöl Hikayesi Hikayeye göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşmiş ve her şey güllük gülistanlık olmuştur. Bu hikayenin geçtiği yerin Balıklıgöl olduğu söylenmektedir.
Balıklıgöl’ün anlamı nedir?
Balık Gölü Hikayesi: Bu emir üzerine ateş suya dönüşür ve içindeki odunlar balığa dönüşür. Böylece Tanrı’nın mucizesi gerçekleşir. Hz. İbrahim diri diri bir gül bahçesine düşer. Hz. İbrahim’in düştüğü yer Halil-ür Rahman Gölü’dür.
Balıklıgöl’ün hikayesi nasıl?
Allah’a olan inancını koruduğu ve her zaman O’nu aradığı için Allah, İbrahim’e “Dostum” anlamına gelen Halilim adını verdi. Balıklı Göl ismi aynı zamanda Allah’ın Dostu anlamına gelen Halil-ür Rahman olarak da bilinir. Hz. İbrahim’in atıldığı ateşin suya, odunun da balığa dönüştüğü efsanesi günümüze kadar devam etmektedir.
Urfa Balıklıgöl balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Hz. İbrahim nerede ateşe atılmıştır?
Hz. İbrahim’in ateşe atılması olayının; Irak’ın Sevad bölgesindeki Kusa yerleşim yerinde gerçekleştiği belirtilirken, bazı çağdaş yorumcular olayın Harran veya Şanlıurfa’da gerçekleştiğini ileri sürmektedirler.